Als schepen van Sport ...
wil ik zoveel mogelijk Aalstenaars in beweging zetten.
Sporten houdt ons niet alleen fysiek gezond, maar ook mentaal. Hoe jonger je ermee begint, hoe beter: kinderen die vroeg gaan sporten, blijven dat meestal ook op latere leeftijd doen. Bovendien helpt sporten kinderen om competenties te ontwikkelen die belangrijk zijn in het leven (bv. doorzettingsvermogen, samenwerken etc.). Maar je bent nooit te oud om te beginnen met sporten. Ook voor ons sociaal netwerk is sporten van belang.
In Aalst is er een uitgebreid en gevarieerd sportaanbod, waarin we de afgelopen jaren aanzienlijk hebben geïnvesteerd (Schotte, Aquatopia, Voorstad, Osbroek). Bij ons kan iedereen sporten: jong en oud, arm en rijk, man en vrouw, de G-sporters, …
Onze stad stimuleert sporten op verschillende manieren:
-
We investeren zelf in sportinfrastructuur en zoeken daarbij naar optimaal ruimtegebruik en kruisbestuiving van functies. Waar momenteel sporthal Denderdal is gevestigd, willen we voor een totaal nieuw verhaal gaan. Het is de oudste sporthal van de stad. We gaan deze vernieuwen, maar binnen een totaal nieuwe aanpak. Er zijn immers capaciteitsproblemen bij SBS De Regenboog, het bibfiliaal in Erembodegem is verouderd en ook de Academie zit al te lang in een container. Door alles samen te brengen in Denderdal, slaan we meerdere vliegen in 1 klap, maken we efficiënt gebruik van ruimte en kunnen functies elkaar versterken. Er zal tevens ook een zaal voor het verenigingsleven in Erembodegem worden voorzien.
Deze visie zullen we ook doortrekken naar de site Beukenhof.
-
We stimuleren private partners om sportinfrastructuur te realiseren. We doen dat inhoudelijk, via investeringssubsidies en via ons borgstellingsreglement.
-
We ondersteunen de Aalsterse (top)sportclubs in hun werking en infrastructuur. Van jonge, kleine spelers tot Okapi, Eendracht en Lindemans Aalst: we ondersteunen alle sportverenigingen met werkings- en projectsubsidies, alsook investeringssubsidies en logistieke steun. Daarnaast hanteren we ook verlaagde huurtarieven voor onze stedelijke sportinfrastructuur voor Aalsterse verenigingen.
-
We zetten mee onze schouders onder sportieve evenementen. Denk maar aan het Natourcriterium, een traditie sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw, of de Sportmarkt waarmee we het aanbod aan sport jaarlijks naar onze inwoners toebrengen.
-
We voeren een beleid om íedereen toegang te geven tot sport. We doen dat door een ruim aanbod aan kwalitatieve sportinfrastructuur, door een ruime waaier aan diverse sporten en door de nodige infrastructuur ook zo dicht mogelijk bij onze inwoners te brengen. De uitrol van de routes voor routesporters (lopen, MTB, ruiter) en onze openbare ruimte beweegvriendelijk inrichten zijn daar mooie voorbeelden van.
Opmerkelijke cijfers
81
Uit de burgerbevraging
(Gemeente-Stadsmonitor 2022) blijkt dat 81% van onze inwoners tevreden is over onze sportvoorzieningen.
85
Stad Aalst draagt 85% van de werkelijke huurkost voor indoor sportinfrastructuur bij voor Aalsterse kinderen en jongeren.
Voor outdoor sport komt
dit op 75%.
53
53% of meer dan 1 op 2 Aalstenaars doet regelmatig
(meer dan 1 keer per maand)
aan sport.
(In 2014 was dit nog geen 40%)
Aquatopia
Voor de allerkleinsten is er Pols Speelparadijs, voor de adrenalinezoekers zijn er de snelle Discoduiker met lichtjes en de bandenbuis De Dolle Donut.
Daarnaast biedt Aquatopia een 25x35 meterbad met beweegbare bodem, een instructiebad van 9x16 meter met beweegbare bodem en een 50-meterbad. Of je nu baantjes wilt trekken, aan je conditie wilt werken, rustig wilt revalideren of plezier wilt maken op de glijbanen, Aquatopia is het zwembad voor het hele gezin.